Platser
Konsthallen är biennalens största utställningsplats och ligger i Kulturens Hus i Luleå. Byggnaden inrymmer förutom konsthall även stadsbibliotek, restaurang, konsertsal, café och konferensutrymmen. Huset stod klart 2007 och ritades av Tirsén & Aili Arkitekter, det är centralt beläget vid Luleås norra hamn. I konsthallens tre gallerier visar Luleåbiennalen en grupputställning med ett femtontal konstnärer.
Info:
Kulturens Hus
Skeppsbrogatan 17
972 31 Luleå
Tel: 0920~45 40 80
www.kulturenshus.com/konsthall
Öppettider:
Måndag stängt
Tisdag 11~17
Onsdag 11~17
Torsdag 11~19
Fredag 11~17
Lördag 11~16
Söndag 12~16
Fri entré
Konsthallen är anpassad till rullstolar och har hörslinga.
Vägbeskrivning: Konsthallen ligger i Kulturens Hus i centrala Luleå. Närmaste busshållplats är Smedjegatan. Vänligen besök Luleå Lokaltrafiks hemsida för tidtabeller och annan information: www.llt.lulea.se. Bilen går bra att parkera i husets parkeringshus i källaren.
Norrbottens museum är ett länsmuseum med fokus på det norrbottniska kulturarvet, ur ett historiskt och samtida perspektiv. Samlingar och utställningar tar utgångspunkt i dagsaktuella frågor, historiska berättelser, kultur och samhälle och är riktade till alla åldrar. Museets verksamhet sträcker sig även till andra platser i Norrbotten där mötet med natur och kulturhistoria sker utanför den klassiska museikontexten. Norrbottens mångkulturella historia återspeglas i deras rika samlingar och arkiv som utgörs av tusentals föremål. Arkivet finns tillgängligt för allmänheten och innehåller publikationer, fotografier och arkivhandlingar. Museet huserar också café och en museibutik där norrbottniskt hantverk och litteratur finns till försäljning. Luleåbiennalen visar utställningar på plan tre och fyra i museet.
Info:
Museiparken
Storgatan 2
971 08 Luleå
Tel: 0920~24 35 02
www.norrbottensmuseum.se
Öppettider:
Måndagar stängt
Tisdag–fredag 10:00~16:00
Lördag–söndag 11:00~16:00
Fri entré
– Parkeringsplatser finns bakom museet på Köpmangatan.
– Parkering för rörelsehindrade finns vid entrén, infart genom museiparken.
– Rullstolstoalett och hiss finns.
Vägbeskrivning: Norrbottens museum ligger i centrala Luleå och nås lättast till fots, närmaste busshållplats är Luleå Hermelinsparken. Vänligen besök Luleå Lokaltrafiks hemsida för tidtabeller och annan information: www.llt.lulea.se.
Galleri Syster är ett konstnärsdrivet galleri och mötesplats som funnits sedan 2006. Verksamheten är en viktig del av Luleås kulturliv och bidrar med ett aktivt konstprogram som talar med dess specifika lokalitet. Sedan starten har de undersökt den svenska samtidskonsten och skapat en scen för den i Norrbotten, på senare år har verksamheten breddats till ett allt mer internationellt fokus. Galleri Syster vilar på feministisk grund och är organisation som arbetar i ett mellanrum bredvid institutionerna. Sedan fem år tillbaka driver de Galleri Lillasyster som är en verksamhet där ungdomar möter varandra, samtidskonsten och professionella konstnärer. Några av “lillasystrarna” arbetar som guider i biennalen.
Info:
Galleri Syster
Sandviksgatan 18A
073~061 15 88
www.gallerisyster.se
Öppettider
Ons 13~18
Lör–Sön 12~15
Fri entré
Galleriet är anpassat för rullstolsburna.
Vägbeskrivning: Galleri Syster ligger i centrala Luleå. Hit tar du dig lättast till fots eller med bussen till hållplatsen Luleå Varvet (Varvet). Vänligen besök Luleå Lokaltrafiks hemsida för tidtabeller och annan information: www.llt.lulea.se.
Sedan 2010 är Havremagasinet länskonsthall i Boden. Med sina sex våningsplan var byggnaden under perioden 1913 till 1950 centralmagasin för Övre Norrlands Militärområde och försåg förbanden i Boden, Kiruna och Umeå med foder. Huset, som är Bodens största, ritades av arkitekt Erik Josephson. Konsthallen presenterar ett brett konstprogram med lokal kulturhistorisk förankring, tillsammans med nordisk och internationell samtidskonst. 2018 intar biennalen husets källare.
Info:
Adress:
Norrbottensvägen 18
961 36 Boden
Tel: 0921~930 41
www.havremagasinet.se
Öppettider:
Onsdag–fredag 12~17
Lördag–söndag 12~16
Entré: 50kr för alla utställningar i Havremagasinet.
– Parkeringsplatser finns direkt utanför entrén
– Rullstolstoalett med skötbord
– Hiss in till huset (max 300 kg)
– Stor och rymlig personhiss (20 pers.) mellan våningsplanen
– Låsbara förvaringsskåp – helt utan kostnad
– Obevakad garderob
Vägbeskrivning:
Havremagasinet ligger i Boden, ungefär en halvtimmes bilfärd från Luleå. Med kollektivtrafik tar du lättast linje 4 mot Vittjärv, avstigning vid hållplats Norrbottensvägen (i folkmun Älvsbyvägen) under veckodagar. Under helger, ta linje 2 mot Heden, avstigning vid hållplats Hedenbrovägen. Om du kommer via länstrafik går du av vid stationen Garnis, därefter fem minuters promenad till Havremagasinet. Vänligen besök www.ltnbd.se för länstrafikens tidtabeller.
Rödbergsfortet är av de fem fort som utgör Bodens fästning, och var det sista att tas ur bruk. Fortet anlades söder om staden, på Rödberget, 1903-1908 och är idag klassat som byggnadsminne. När Försvarsmakten lade ned Rödbergsfortet 1997 övertog Statens Fastighetsverk förvaltningen av anläggningarna. Idag är fortet det enda som går att besöka och underhålls med hjälp av privata initiativ och i samverkan med Försvarsmuseet i Boden. Under biennalen förvandlas hela fortet till en utställningsplats.
Info:
Fortet kommer hållas öppet under fyra tillfällen under biennalens utställningsperiod;
2/12, 27/12, 20/1, 17/2
Öppettider 12-15
Fri entré
Ej tillgänglighetsanpassat
Beläget strax utanför Luleå ligger Mjölkuddsberget, som under biennalen blir rummet för en platsspecifik installation. Mjölkuddsberget användes som militär fästning under andra världskriget, men byggdes senare om till ledningscentral. Idag är anläggningen privatägd.
Info:
Adress:
Torpslingan 36 (närmaste busshållplats heter Torpslingan)
Fri entré
Öppet varje söndag 12~16
Ej tillgänglighetsanpassat
Ájtte visar föremål och konsthantverk som berättar historier om Sapmís historia och kultur. Den permanenta utställningen är uppbyggd som en renhage, där du via en lång gång kommer in utställningen runda mittendel som sedan leder ut till museets övriga rum. Här visas djur, natur och kultur från hela fjällområdet. Biennalens konstnärer tar plats i den permanenta utställningens rum, i dialog med den omgivande kontexten. Verken kopplar upp mot frågor gemensamma med Sapmis geografi och mångbottnade historia: om en förändrad natur och om förflyttningens självvalda eller påtvingade rörelse.
Konstnärer på Ájtte:
Isak Hall, Susanna Jablonski, Hiwa K, Hanni Kamaly, Lap-See Lam, Nikos Markou, Neda Saeedi.
Info:
Adress:
Kyrkogatan 3
962 31 Jokkmokk
Tel: 0971~170 17
www.ajtte.com
Öppettider
Tis–Fre 10~16
Lör 12~16
Entré: 90 kr (gratis för barn upp till 15 år)
– Parkeringsplats finns intill museets huvudentré
– Hela museet kan nås med rullstol.
– Ljudslinga finns i hörsalen
– Tillgänglighetsanpassade toaletter finns
– Renskinn och pälsar finns i utställningarna
Vägbeskrivning: Ájtte nås lättast med bil, men nås också med buss och till fots. Buss till Jokkmokk avgår från Boden, Gällivare, Arvidsjaur, Murjek och Luleå, från Jokkmokks busstation ligger Ájtte en tio minuters promenad bort. Vänligen besök Länstrafiken Norrbottens hemsida för tidtabell: www.ltnbd.se/tidtabeller.
Kiruna Konstgille är en ideell förening som bildades 1944 och har sedan dess arbetat aktivt för konstlivet i Kiruna. Sedan 2018 huserar de i en ny konsthall i anslutning till köpcentret Citygalaxen. Biennalen tar plats i Konstgillets skyltfönster på Föreningsgatan 15.
Info:
Citygalaxen
Föreningsgatan 15
981 31 Kiruna
Nattfestivalen startade 2005 och är en hyllning till natten. Då lyser Lilla Korpilombolo som en pärla i polarnatten, medan nattens tankar utvecklas genom poesi, musik, filosofi och konst. Festivalen infaller varje år 1–13 december, och arrangeras av Korpilombolo kulturförening, en ideell förening som verkar för att skapa en levande kultur i lokalsamhället. Kulturföreningen huserar i sitt eget kulturhus och driver förutom nattfestivalen också lunchrestaurang, månatliga konstutställningar, kurser och utbildningar. Det är en viktig lokal mötesplats som också bidrar till att skapa en bra levnadsmiljö genom att till exempel hjälpa till med gräsklippning, snöskottning och annat. Luleåbiennalen deltar under nattfestivalen första dagar med ett säreget natt-performance.
Info:
Korpilombolo kan nås med bil eller buss via Länstrafiken Norrbotten: www.ltnbd.se/tidtabeller.
Föreningen Folkets Bio Luleå är en ideell, religiöst och partipolitiskt obunden kulturförening, vars mål är att bredda filmrepertoaren i Luleå. De samarbetar brett med kultur- och föreningsliv, verksamheten tar plats på biograf Royal på Nygatan 1 i centrala Luleå. I samarbete med Folkets Bio curerar Luleåbiennalen ett filmprogram i tre delar.
Info:
Folkets Bio Luleå Royal
Nygatan 1
972 32 Luleå
På den södra centrumhalvön i Luleå kan man under biennalens första och sista vecka se ett monumentalt ljusperformance av konstnären Vishal K Dar. Sex pendlande ljusstrålar utgår från tre platser längs med kustlinjen: kranen i Södra Hamn, Cementas silos och pråmen vid Bergnäsbron.
Info:
Strax söder om Luleå ligger Svartöstaden, en gammal arbetarstadsdel i Luleå. Svartöstaden är numera landets enda kåkstad som i stort sett är bevarad intakt. Genom att industrierna med bland annat stålverket ligger mellan stadsdelen och centrala Luleå har Svartöstaden behållit sin egen karaktär. Svartöstans folkets hus - Blackis - blir plats för biennalens konferens under sista utställningshelgen. Mer info kommer i januari.
Info:
Vägbeskrivning:
Med bil, kör söderut från centrala Luleå via Svartövägen. Via buss tar du linje 7 till hållplatsen Laxgatan.
Lainio är en by 250 km norr om polcirkeln i Kiruna kommun där landets nordligaste människoboningar finns. Marttigården är ett museum och en levande plats för den lokala kulturen med en mängd föremål från bondesamhällets självhushåll. Hembygdsgårdens gille har varit särskilt betydelsefull för kvinnors offentliga deltagande och identitet i byarna. De har varit de som skött dessa hus, arkiverat vardagsliv och arbetsliv och därmed säkrat ett kulturarv.
Info:
”Vi var landsförrädare, sa dom”
Ledare av Emily Fahlén och Asrin Haidari
Attentatet mot norrskensflamman 3 mars 1940
Ulf Oldberg
Till de innebrända (1)
David Väyrynen
Min far, Flammans tidningsutbärare
Ett samtal med Lars Brännberg
Det är inte natt ännu
Judith Kiros
Bild
Edith Hammar
Här låg ett svenskt koncentrationsläger
Ingrid Eriksson, Karl-Erik Larsson och Kerstin Wixe
Det jag inte ser i Storsien
Ida Linde
Referenser
”Gropen”
Introduktion av Ingela Johansson & Masha Taavoniku
Hålet
Masha Taavoniku
Boom
Olivia Plender
Några foton från Malmberget (och ett från Luleå)
Masha Taavoniku
Intervju med Ove Haarala, ur boken ”Strejkkonsten”
Ingela Johansson
Gruvfanor i norr
Margareta Ståhl
Lena Ewert – och den stora gruvstrejken
Ingela Johansson
Samtal med medlemmar i konstnärsgruppen Koncentrat
Agneta Andersson, Britta Marakatt Labba & Lena Ylipää
My father worked (2010)
Ingela Johansson
“Between Subversion and Hallucination”
Ruth Noack
Stop the World I Want to Get Off
John Barker
Images of Sleep Protests with Excerpts from Olga Neuwirth's “No More”, 2009
Ruth Noack
Fragments from The Book of Sleep
Haytham el-Wardany
Bodies That Walk in Public are Primed(1) – Some Notes and Drawings on the Instrumentalisation of Sleep
Isabelle Sully
Prague Insomnia
Anna Dacqué
An Ode to Reverie
Sharon Sliwinski
A hand I wished I’d never touched
Alaa Abu Asad
The Third Reich of Dreams – An Introduction
Sharon Sliwinski
Performing The Third Reich by Charlotte Beradt
Anja Scheffer
The Exhibition as a Psychodrama
Marcelo Rezende
The Inside is merely the fold of the outside, as if the ship were a folding of the sea.
Baha Görkem Yalım
Afternoon Pissarro
Anna Dacqué
Ode to Honey
Kristian Vistrup Madsen
The Artist as Queer Ethnographer: Hubert Fichte’s Palais d’Amour
Edited and introduced by Malte Fabian Rauch
A Homeland for a Sissy Boy
Alex Turgeon
Through the Backdoor
Anne Nymås (introduced by Kristian Vistrup Madsen)
Excerpt from New Forest
Josefine Klogart
Interview with Vishal K Dar
Kristian Vistrup Madsen
Lulu är hur Luleå benämndes i skrift första gången 1327, ett namn med samiskt ursprung som kan uttydas ”östligt vatten”. Det har fått ge namnet till Luleåbiennalens journal som släpps en gång i månaden under perioden augusti 2018 till och med februari 2019. I sex nummer ges läsarna genom text, bild och film olika ingångar till det samlade temat mörkrets landskap. Alla nummer tar avstamp i ett offentligt verk i Norrbotten. Lulu-journalen görs av biennalens konstnärliga ledare och inbjudna gästredaktörer. Tidningen publiceras på biennalens hemsida och går att ladda ner för utskrift. Formgivning: Aron Kullander-Östling & Stina Löfgren.
ISSN: 2003-1254